Vi skulle fiske gjedde i Lomnessjøen
En kokk fra Trondheim, en Synnøvefinden kar fra Alvdal, en skogsarbeider fra Rendalen, en skoleelev fra Elverum, en innkjøper fra Frogner og ei innkjøper dame fra Fetsund var denne helgen på gjeddefiske i Lomnessjøen i Rendalen.
Det er 2. året vi er på Lomnessjøen, man skal ikke se bort i fra at det blir et tredje. Fader å vi koser oss både på sjøen og på hotellet. Nå manglet vi team Herman (les gutta Henriksen) som var med i fjor, men Eirik, Patrick og Erlend steppet inn. Uten tvil gode erstattere.
Vi fikk som i fjor opplevde de aller første kuldegradene. Rare greier at vi klarer å legge det akkurat til en slik helg. Nå skal de sies at det var mye kaldere i fjor med opp til -6 grader. Denne gangen var det vel på topp -1. Men blåe tall så vi.



På lørdagen var det egentlig veldig fine forhold, men vi sleit litt med å komme i gang, men etter litt leiting fant vi et par fine fisker. Morten tok en fin 90+ fisk på Buster jerk og Eirik tok en fin 90+ på realis fangbait. Utrolig flotte fisker og en veldig god start. Fisk på denne størrelsen er herlig å fiske, når du tillegg vet at de går større så blir man vassere i skallen. Så trua var bra. Fisken sto grunt, rundt 3 meter.
Men utover de to så må vi være så ærlige å si at det var litt trøkt på lørdag. Jo da vi var borti fisk og fikk fisk men det var langt i mellom de. Mye ble testet men noe hurra meg rundt fiske hadde vi ikke.
Litt over 5 grader var vanntemperaturen. Hva den var helgen før vet jeg ikke men skulle ikke forundre meg at en var en del høyere. Med de kalde nettene og med blåe tall denne helgen var vi nok ikke heldig med muligheten for hurra meg rundt fiske.
Vi valgte etterhvert å dra inn for å få oss litt mat. Det var mange ved rampa denne dagen. I tillegg til oss var det flere fisker som skulle ut i kano og en fotogruppe var også på plass. «Er det kun mulig å få fisk på slik snelle» var det en som lurte på og pekte på ei fluefiske snelle som satt på en flue stang. Trivelig med slik yrende liv.

Ettermiddagen ble fiskemessing en liten nedtur, utenom for Erlend og Eirik da de hadde en spennende time i sør. Der fikk de en del gjedder inne på grunt vann. Oss i min båt hadde fisket neste i samme område rett før de, med en fin følgefisk som det eneste tegnet på fisk. Så kommer de og plukker flere. Hmmmm Tyder på at gjeddene sto på små områder.
Mor Therese valgte å utrykke seg på denne måten rett før vi ga oss. Alle vet hva dette tegnet betyr, men hvorfor hun valgte dette tegnet vites ikke.

Vi spise som alltid meget god mat på ØISETH HOTELL AS der vi også overnattet. Etter maten gjorde vi som i fjor samles i baren, det skulle dessverre vise seg at denne var stenget pga av corona sin påvirkning.

Vi hadde som i fjor en liten premieutdeling. Denne gangen ville vi «trøste» for dessvere så blanket en av oss første dagen. Men smilet og humøret satt forsatt løs og det skulle vise seg at han dagen etter skulle ta en grusom hevn.

Etter dette gikk rullgardina ned for en av deltagerene.

Hevnen er søt tenke Patrick og var uten tvil søndagens storefisker. Det var følgefisk ,han hadde hugg, det kom fisk oppe i båten. Det var en helt annen kar vi fikk se denne søndagen.
Og her skjer det, som for min del vil være det aller aller viktigste jeg tar med meg hjem fra denne turen. Jeg kjente en flau smak i munnen, og jeg skjønte når jeg så på Kristin at hun følte helt likt. Vi var begge to litt rørt.
Gleden Patrick vist ved å endelig lykkes på denne turen var 100% ekte. Man kunne se at denne fisken virkelig gjorde dagen. Rett og slett et herlig øyeblikk Patrick medsin vesen skapte. Hvorfor fikk jeg og Kristin en flau smak i munnen, jo rett og slett fordi vi ved en slik fisk ikke hadde vært i nærheten i kunne vise samme glede, gjedda var for «liten» til det. Tenk å bortskjemt man har blitt, uff jeg blir flau når jeg sitter her og skriver. En stor takk Patrick for at du ga oss en liten smekk her, den var fortjent.


Været denne dagen var rett og slett pøkk, men vind på 7-8 sek og enda sterkere i kastene bledet en utfordring. Og den kom rett nord fra. Det vil si at man på Lomnessjøen ikke har alt for mange plasser å fiske på. Men her var det tures gode guide Morten slo til. Gjedda står nok i ly sa han og vipps så fisket vi på de få områdene som vinden ikke fikk tatt så veldig tak. Og jaggu det ble strakts action.
Morten Rathe skriver om turen :
Veldig hyggelig å bli kjent med alle nye fjes å bedre kjent med gamle Gøy med fiske selv om været bydde på utfordringer. Men vi fikk jo opp en del og et par pene. Digger den fantastiske humoren i båten, som av og til er på kanten Gøy å dele sin hobby og lidenskap med likesinnede. Gleder meg alt til neste tur
Eirik Alme Olsen skriver om ture :
Jeg hadde en flott dag den dagen jeg kunne være med. Hyggelig å bli kjent med nye mennesker, forhåpentligvis blir det flere fisketurer med dere. Kaldt var det men bra selskap og fisk ble det!
Patrick Dahlen Kjølhaug skriver dette om turen :
For det første var det utrolig hyggelig å bli kjent/bedre kjent med absolutt alle sammen! Gode samtaler og mye latter gjorde kulda levbar. Turen fikk meg til å glemme situasjonen rundt om i verden, og heller være tilstede der og da, lenge siden en fisketur har vært så morsom og lærerik på samme tid! Kjempegøy at alle sammen (til slutt..) fikk fisk! Må få takke for gode tips og triks, håper vi sees igjen til en ny tur
Erlend Fjeld Sand skriver dette om turen :
Hyggelig å bli bedre kjent med deg @Eirik. Og like hyggelig å bli kjent med deg @Morten! Herlige karer! Fiskemessig gikk det trådt i helga, selv om det ikke var helt dødt. Gleden av å få dele det men liker å gjøre aller best med så herlige folk setter jeg utrolig stor pris på
Erik har skrevet dette om turen :
Jeg vil få takke hver enkelt av dere får å lage dette til en fantastisk bra helg.
I en veldig tøft år for mange var dette helt underbart. Dere er alle fantastiske mennesker som har fått en del av hjerte mitt. Vi traff de første blå i år også, rare greier at det skal være slik. Noe jeg tror påvirker fisket i negativ retning. Litt det samme som oss, vi liker ikke den første kulda, men så blir vi vant til det, samme er det nok med fisken også. Men dette lever man godt med når selskapet er som det er. Og hvis noen skulle lure MATEN PÅ ØISETH ER HELT RÅ.
Pst: vil tro at diskusjonen i mellom Patrick og Morten fortsatt foregår om hvor stor den fisken Morten hadde etter tidlig på lørdag var. Ut i fra praten så tror jeg vannstanden hadde gått ned med 5cm hvis gjedda hadde blitt løftet ut av vannet, for den var diger 🙂

En ting som slo meg på veg hjem.
På vegen hjem kjører vi langs Storsjøen en fantastisk flott sjø der den ligger lang, og smal fra sør mot nord. Renaelva renner ut i Storsjøen i det populærere område som heter Åkrestrømmen. Og i sør renner den ut i Renaelva der mange i dette lander har sine råeste fiskeminner i fra. Imellom så ligger som skrevet vakre Storsjøen. Når vi kjører forbi Mjøsa opplever man at yrende fiskeliv. Mange trolling båter og spinnfiskebåter er ute og fisker. Det snakkes på facebook om fangster og ørret som er bitevillig. Utvekslinger om agn som fungerer og ikke fungerer utveksles. Et deilig yrende liv både på vann og sosiale medier. Rundt fiske i Storsjøen er det ingen ting. Ingen som snakker om fangster eller agn som funker eller ikke funker. Vi så ikke en eneste båt ute på Storsjøen, den langt store flotte sjøen lå der helt ubrukt. Grunnen er såre enkel og beskrives slik: Ørret er fredet i perioden fra og med 15. september til og med 15. november.
Ørreten er fredet i Storsjøen. I Mjøsa freder de aldri ørreten. På Mjøsa legger de ting til rette, de tenker ikke begrensinger. Hva er så spesielt med Storsjøen, hvorfor fredes ørreten? Hvorfor velger man å ikke gi bygda sårt tiltrengte fiskere. Fiskere som vil overnatte, fiskere som vil bruke servicetilbudet i bygda, fiskere som vil tilføre bygda penger i en ellers litt stille tid. Hvorfor går ikke kommunen i front for å fremme fiske i Lomnessjøen, eller i Harrsjøen Gjeddefiske på denne tiden kan være en god inntektskilde for både overnattingssteder og butikker i område. Hvorfor legger ikke kommunen til rette for en guide eller to som både kan gjedde, harr og ørretfiske. Gå i sammen med overnattingssteder å skape pakker. Fiskepakker, gjeddefiske, abborfiske, harrfiske, det er jo mange muligheter. Hvorfor får man ikke til dette?
Jeg tror, vise de med beslutningsansvar setter seg sammen rundt et bord med tanken om at vi har som mål å legge ting til rette, istedenfor å tenke hvordan vi kan ytterlige begrense så er mye gjort. Her må det rett og slett en holdningsendring til. Hvordan skal vi klare å fylle bygda i september og oktober. Hvordan kan vi bidra til et yrende liv på våre overnattingssteder, hvordan skal vi få folk til bygda som vil legge igjen penger i våre butikker.
Eller er det helt korrekt å stenge ned Storsjøen i denne perioden for å bevare bestanden?
Hvis ja, hvorfor er det lov i Tyrifjorden, hvorfor er det lov i Mjøsa, hvorfor er det lov i Randsfjorden.
Sikker veldig irriterende at en utenbygds skal mene noe om dette, han har jo ikke peiling. Han vet jo ikke noe om bygda eller ørreten i Storsjøen, slik folk bør holde munn. Dere som tenker det har helt sikkert rett, men er det da slik at alle ande vann er så spesielle i forhold til Storsjøen slik at man ikke kan overføre regler imellom to sjøer(Les Mjøsa og Storsjøen) det er to timers kjøring ? Her fiskeforvaltningen av Mjøsa helt feil ? Kan jo nevne for å balansere ting litt Eikeren har samme fredningsperiode som Storsjøen.
Men det måtte jo være mulig med fredningssoner (rundt gytebekker/elver), baglimith, miste og maxmål. Det må være mulig å legge det til rette samtidig som man varetar en fornuftig forvaltning. Jeg synes men skal strekke seg langt, sette i gang prøveprosjekt, se om man kan skape noe i en periode det ellers er stille ?
Mulig jeg er helt ute å kjøre her, men da får jeg nok meldinger om det.