Vi ser på overflatefiske.
Abborfiske i Norge har som regel blitt bedrevet med mark og dupp, jigg eller små spinnere. Dette er ting som har funger og vil for alltid fungere, så hvorfor skal man begynte med andre ting kan man jo spørre seg. Abboren begynner å spise fisk (til og med sine artsfrender går ned på høykant) når de har nådd ca 15cm. Før den tid er det dyreplanton og bunndyr som står på dietten. Abboren er en artig fisk og jakte på da den er lett tilgjengelig. Den finnes i mange vann og den er mest aktiv om dagen. Mange vann er overbefolket av tusen brødre, fisk i mellom 20-25 cm og de jager ofte i store stimer. De større kan også gå i stim men da er de færre. Drømmegrensen for de ihugga abborfiskerne er 2 kg. De finnes men det blir ikke tatt mange av de i Norge i løpet av et år. Fisk opp til rundt 1,5kg er mer «normalt. Og fisk rundt 1 kg er det mye av i følge mange 🙂
Storsjøen, Lysern, Visterflo, Mjøsa, Hurdalsjøen er vann der muligheten for å treffe på stor abbor er tilstede. Men det finnes mange flere vann som huser stor abbor men disse holdes ofte hemmelig av helt naturlige årsaker. Etter som stor abbor og da tenker jeg på fisk over 1,5 kg er så sjeldent velger folk å holde de vannene tett inn til brystet. Men noen kjente vann finnes som nevnt tidligere. I slike vann er det svært viktig å slippe de større ut igjen. Rett og slett for å kunne opprettholde en god bestand av stor in fisk.
Det er når abboren blir fiskespisende den begynner å bli interessant å jakte på med hardbaits. Men det er først når det begynner å bli 30 cm + det begynner å bli riktig så gøy å ta de. Det er mange typer hardbaits som kan brukes.
Overfalte fiske skjer oftest med «små» walk the dog agn og poppere. Steinsfjorden er et utrolig artig topwater vann. Der jager ofte abboren i overflaten. Samme med Hurdalsjøen og Mjøsa . I disse vannene kan man til tider se store stimer med abbor jage fisk helt i vannfilmen. Selvfølgelig skjer dette i alle vann og elver der det finnes abbor, men erfaringsmessig så er i hvert fall Steinsfjorden et meget spennende overfaltefiske vann. Et walk the dog agn jobbe man med stangtuppen for å få den rette bevegelsen, mens en popper kan man sveive rykkvis inn, eller man kan legge inn små rykk. Dette fisket er helt utrolig artig. Det er visuelt og tøft rett og slett.
Her kan dere se en popper og et walk to dog agn i action.
Og få et walk the dog agn til å gå riktig er ikke vanskelig. Det eneste man må utføre er små små rykk med stangtuppen. Dette vil gjøre at agnet går side side. Flopp flopp flopp sier det som oftes da. Halen er det som lager den lyden. Ikke hver redd for å legge inn noen pauser. La agnet ligger helt stille for så gjøre et par tre fire rykk med stangtuppen for så ta en pause igjen.
Walk the dog agn kan ligge litt forskjellig i vannfilmen. Noen flyter helt oppå mens andre ser man bare ryggen på når den ligger rolig. Et som ligger oppe på lager ofte mer splash en de som ligger litt dypere. Jeg liker og fiske med de som ligger litt dypere da de ofte dykker litt under når man utfører de små rykkene. Vil jeg fiske på overflaten er popper et godt alternativ for meg.
Forskjellen på et walk the dog agn og en popper, ligger i nesen. En popper er butt men en liten innhuling, dette for at den skal sprute vann. Et walk the dog agn er spiss i nesen slik at den skjærer fint igjennom vannet. Dere ser forskjellen under her. Walk the dog agnet er først og popper er nr. 2
Det er som regel på sommeren overflatefiske er på sitt beste. Da vanntemperaturen normalt er som høyest. Det som kan være smart er å se etter måker som man ser stuper ned i vannet. Da er det agnfisk i overflaten. Da sliter agnfiske. Da har de måka som kommer oven i fra, så har de abboren som kommer under i fra. Det som er viktig er å ikke sitte med nesen ned i et ekkolodd eller 3, da kan man fort gå glipp av noen herlige perioder med overflate fiske. Undervannsgrunner, blant vannliljer, langs siv og gress kanter er ofte steder overflatefiske funker godt. Områder det ikke er alt for dypt.
Her kan dere se en film med Simon Torenbeek om er en fantastisk flink sportsfisker.
Her kan dere se en popperfilm fra kanalgratisdotse. Her ser man godt hvordan man bare sveiver inn en popper.
Når det gjelder fargevalg så er jeg rimelig bestemt på at det ikke betyr all verden. Her er det mest lyden og bevegelsen fisken er opptatt av. Men skal jeg mener noe så er det å gå for mørke farger når kvelden siger på. Det har rett og slett med silhuetten og gjøre. Jeg vet at det er flere som er opptatt av farger også på overflate agn så jeg skal ikke påstå at det ikke har noen betydning men min erfaring har ikke gitt meg noen favoritt farger. Bruker man naturtro farger så er man som oftest på rett spor og litt mørke farger utover kvelden da mørket siger på.
Til tider så har ikke abboren magemål og kan gå på agn som er like lang som seg selv. Men jeg vil si at fra rundt 4cm og opp til 10-12 cm er lengder som funker. Jeg ville ha lagt meg i mellom 4-9 cm.
Dette er et fiske jeg vil anbefale på det sterkeste. Er det forhold for overflatefiske så må man benytte det. Det er ikke komplisert i det hele tatt, rett og slett bare morro. Men kunne skrive og spisse fisket med stive stenger og stumme liner osv osv. men dette funker med det utstyret du har. I hvert fall popper der det kun er å sveive inn rykkvis. Det fleste stenger tåler også walk the dog agn, så lenge de ikke er helt spagetti. Hør med din lokale fiskebutikk hva som passer best til den stanga du tenker å bruke.
Her ligger det mye om abborfiske og mer vil komme så følg med på Pikewallis sin tips for abborfiske.
https://pikewallis.no/category/fiske/abborfiske/tips-abborfiske/
For de som ønsker å se litt på div bits så har katalogen til Duo for 2020 kommet.
https://drive.google.com/file/d/1UVsBJr4NblYIw9GeIUvYdhfXGojNzWDG/view
Pstttt det funker på ørret også 🙂 Asp og havabbor er også arter man kan få på overflate agn i denne størrelsen.
Husk C&R på de større individene, de er så viktig for vårt fremtidige fiske og bør tas vare på. Abbor er i mine øyne Norges beste matfisk. Spesielt de fra 100-400g.
Det er en kjensla. Takk gumman 🙂
Neste artikkel om tips for abborfiske vil jeg ta for meg fisket litt lengre ned i vannlaget. Da snakker vi først og fremst om jerkbait fiske.
Skitt-fiske