Line er line for mange og det er vel i utgangspunktet riktig. I dag skiller vi som regel i mellom monofilament og multifilament, så har Fluorcarbon sneket seg inn, men det lar vi ligge denne gangen.
Det er vel ikke noe stor hemmelighet at multifilament har tatt mye av markedet fra monofilament. Og det er ikke så vanskelig å skjønne da bruddstyrken på multifilament er bedre en monofilament ved samme tykkelse.
0,20 mono har en bruddstyrke på rundt 3,5kg.
0,19 multi har en bruddstyrke på rundt 13 kg.
Det vil si at man kan bruke mye tynnere line hvis man fisker med Multifilament. For spinnfiskere og havfiskere er dette en stor fordel.
Multi er også en helt stum line så du kjenner den aller minste bevegelse som skjer på agnet.
Multi har en bakdel og det er hvis man treffer noe skarp så kan lina fort gå av. Det er mono mye bedre.
Så når man fisker med multifilament er det viktig å bruke en fortom av mono eller FC (fluorcarbon)
I Norge og Sverige vil jeg tørre å påstå at 95% som jakter gjedde eller abbor bruker multifilament.
Vi i Pikewallis er ikke noe annerledes , har er vi nok 100% som bruker en slik line.
For å si litt om min egen erfaring så har jeg egentlig aldri vært så nøye på line valget og før så var nok ikke sortimentet så stort heller.
Jeg har brukt 0,41 til jerk og når jeg begynte med spinn så våget jeg meg ned til 0,36.
Det man skal tenke litt på er hvor tykkere lina er, jo mer vil den bli tatt av strømmen i vannet. Jo tynner jo mer vil den skjære seg igjennom vannet.
Jeg har nok sett at det er mulig å gå ned i størrelse både på jerk og spinn. I dag er jeg på rundt 0,36 på jerk og rundt 0,28/0,33 på spinn.
Grunnen til at jeg bruker tykkere på jerk går rett og slett på kastelengden. Der trenger man ikke å kaste så langt. Der er det så viktig å ha kontakt med bete for å få det til å gå riktig. Hvor lengre du kaster jo mer kontakt mister man. På spinn er det litt annerledes etter som agnene har «riktig» gange ved ren innsveiving. Så der ønsker jeg å kaste så langt som mulig.
Så er det en ting til som liksom har kommet snikende inn i hode på meg. Lyden i lina. Da har det mulig tippet over for meg, men jeg mister helt trua når lina bråker. Og noe liner bråker. De grovfletta linene bråker og jeg er av den oppfatning at den lyden forplanter seg inn i bete og kan påvirket fisket negativt. Det er mulig det er tippa over for meg men det må være en grunn for at det nå kommer liner som er silkemyke å ta på. De lager ikke en eneste lyd når du sveiver inn. Det kommer flere og flere 8 braid fiber line på markedet. Disse linene og du kan kjenne det selv hvis du drar den i mellom fingra dine hvor glatt og silkemyk den er. Ikke en eneste lyd å høre 🙂
I år kommer vi til å bruke Sufix 832 og Shimano KAIRIKI, begge disse linene er 8 braid fiber. Vi har dimensjoner fra 0,10 til abborfiske og opp til 0,33 til gjeddefiske. Fargene er (du gjettet riktig, ikke rød) grønne eller grå.

