C&R har kommet som et nytt fenomen innover sportsfiske Norge. Nå skal man plutselig begynne å slippe ut fisken. men hva f**** jeg vil jo spise den. Jeg vil da ikke plage fisken uten grunn. C&R er å leke med liv.
Jeg liker ikke C&R. osv osv osv ting man kan lese over alt på sosiale, men hva er det som egentlig er nytt ?
I mine øyne, ingen verdens ting. C&R har vært bedrevet siden det kom minstemål på fisk i Norge.
For det er faktisk en akseptert regel, fisk under minstemålet slipper vi ut igjen. Hvorfor ? Jo fordi den skal få vokse seg større. Det vil si at man allerede i tidlig tid mente at C&R fungerte, mens nå flyter det vist død laks over alt pga av bag limith. Noe som faktisk ikke henger på greip. Hvis vi alle som bedriver sportfiske har et relativt uproblematisk forhold til minstemål og maxmål så er man faktisk med på å bedrive C&R, noe du da har gjort i mange mange år, hvis du er av den eldre garde.
Så for meg er det rart å oppleve at man er i mot C&R men man er ikke i mot minstemål.
At man velger å innføre maxmål og baglimith og reint C&R fiske da er helvete løs, da leker man med liv osv osv. men det har vi også gjort med fisk under minstemålet i all tid. Det er ingen som må fortelle meg at en fisk på 29cm tåler mer en fisken på 31cm hvis minstemålet er 30cm. Og ingen kan med hånden på hjerte si at gjedde på over 60cm (maxmål 60cm) opplever mer smerte en andre lengder innen for samme art.
Hvis man skal sette ting veldig på spissen noe mange C&R motkjempere gjør. Hva hvis du mister en fisk etter en lang fight, ufrivillig C&R, men jaggu skjer det ofte. Hvorfor akepterer man det hvis man er i mot C&R. Den fisken dør vel ? Jeg er ingen fanatiker innen C&R jeg også tar meg en matfisk i ny og ne, men jeg har ingen problemer med å akseptere C&R noe jeg faktisk har gjort siden jeg fisket min første ørret som bitte liten.
Så at C&R er noe nytt i Norge er rett og slett feil, man har bare akseptert det uten å tenke så mye over det. Når det så blir utvidet, ja da lider fisken plutselig.
Ingen tvil om at vi skal kunne høste av det som finnes i naturen, slik har det alltid vært og slik bør det også være i fremtiden. Men da må vi forstå et vi faktisk er med å forvalter når vi er ute å fisker. Vi forvalter en ressus som også våre barn,barnebarn og olderbarn kan få da en del av.
Hva er da så galt med at en ørret på under 30 eller over 60 må slippes utigjen, eller ei gjedde på over 60 cm.
Eller en tosk på 40cm. Hvis det er slik at man mener at C&R bør være et diskusjonstema så ha i bakhode da at det er faktisk noe vi har bedrevet i mange mange år i Norge uten noe form for harde diskusjoner.
Som skrevet jeg er ingen fanatiker og har ingen problemer med at folk tar med seg fisk til middag å i utgangspunktet bør jeg ikke klage på noe som kakker fisk så lenge de holder seg innen for reglene.
Og den evige sjøørret diskusjonen om for tynn of for brun osv osv er en evighetsdiskusjon, helt til noen setter en regel f.eks i forhold til minimum K-faktor. Klart det er provoserende at man hele tiden skal bli rakket ned på over fangsten som i andres øyne ikke er «god»nok. Noen rakker ned på at det blir tatt for mye opp osv osv. Så lenge det er lov så synes jeg man til en viss grad bør holde munn, ønsker man å yttre seg så gjør det andre steder en f.eks. i en fangsrapport i sosialemedier. lag en artikkel, få innført regler ol. Det er nok mer virkningsfult enn å klage på f.eks. facebook.