Vi kan i Norge også.
Redaktørens betraktninger :
I vårt miljø (les Sportsfiskermiljøet) så er det viden kjent at Sverige er gode på å lage fiskeagn, de har vært drivende spesielt på gjedde, men det finnes meget dyktige folk i Norge også. HA-lures består av to personer, Trond Eriksen og Markus Karlsson. I manges øyne er dette stor kunst og jeg kunne ikke være mer enig. Her starter man med en trebit som blir til den råeste wobblere som mange får og har stor glede av. Det er først og fremst ørret som har vært den målsatte arten men det fiskes også laks med disse wobblerne da flere laksefiskere har fått øynene opp for de wobblere, men de er først og fremst laget for Trolling etter stor ørret i de skandinaviske sjøer. Gutta har en grei arbeidsfordeling. Markus lager emne og Trond lakkerer. Markus blir vel bassisten i et rockeband og Trond blir solisten. Men uten bass ingen solist. Form og gange er svært viktig så Markus legger grunnlaget så er det Trond som setter på siste triggeren i form av lakk. I sammen skaper de fantastisk mange flotte fiskeopplevelser for mange der ut. Hvor mange store ørreter som har blitt tatt på HA-lures vet vel ingen, men det er ikke få og ikke bare i Norge men i hele verden, gutta har skaffet seg fiskekompiser rundt om pga. av sine flotte wobblere.
Her kan dere lese hva Trond skriver :
Når vi starter med ideen om å lage en egen HA-wobbler, så ønsket vi å lage en wobbler med et noe tradisjonelt utseende, men som samtidig skulle skille seg ut fra mengden. Gange og silhuett var to ting som var viktig fra starten av. Vi ville også kun ha et krokfeste med lenke, for å påføre fisken minst mulig skade ved c&r, bedre kroning og at fisken ikke har mulighet til å brekke seg løs via wobbleren.
Etter litt tegning og testing, kom vi fram til dagens form. Vi hadde tro på en wobbler med litt størrelse (12cm), da vi ønsket å tilpasse den til stor sildespisende ørret.
For å få en slitesterk wobbler der vi kunne tilpasse flyteegenskapene etter behov, valgte vi å støpe dem i polyuretan. Dette er et plastmateriale som tåler litt juling og som ikke tar inn vann om fisk med spisse tenner tar en smaksprøve:)
For å få en leken lokkende gange med uregelmessige utslag, så gikk vi for en salskje, som hadde de egenskapene vi var på jakt etter. Dette er en skje med bratt vinkel, som drar wobbleren ned til ca. 1,5/2 meter i rolig trollingfart, og som skiller seg litt ut på utseendet i forhold til mange andre trollingwobblere.
Wobbleren trives i en fart mellom 1,7-2,7 knop, og kan trimmes noe etter ønske ved å bøye forsiktig på nesefestet. Gangen blir best når den knytes på med en romslig knute, som for eksempel wobblerknuten.
Vi bruker ultrapoint-kroker i størrelse 4 fra Mustad i enden av lenken.
Vi prøver også å skille oss litt ut fra mengden ved å bruke litt utradisjonelle mønster og fargekombinasjoner, men vi bruker også egen og andre fiskeres erfaringer med fargevalg når de skal tilpasses hvor de skal brukes.
Trykk på linken får å se gangen på wobbleren.
https://www.facebook.com/erik.walmann/posts/10157894207610756
Nå holder vi på å utvikle en litt kortere modell på 9cm. Den har blitt testet litt ut i sommer, og har gitt veldig bra fangst. Har allerede en punding på samvittigheten:) Vi har fått tilbakemelding og bilder på mye flott fisk de siste sesongene, og i år har Mjøsas dyktige fiskere klart å lande hele 7 pundinger på Ha!! Utrolig artig å få tilbakemelding fra de som fisker med det vi lager. Det og hyggelig kontakt med våre kunder, er det som gjør dette til en fantastisk artig hobby
Følg gutte på facebook !!!!
Klippet ut denne fra facebook skrevet 1.juni i år.
Hei. Da er første måned i årets sesong på Mjøsa unnagjort. For en fiskefest det har vært!! Før sesongstart drømte vi om en punding fanget med HA. Den drømmen ble kjapt oppfylt, og det strømmet inn med bilder av flott Mjøsørret tatt på våre wobblere! Det er lønn for timene i mørketiden med banning og sverting i HA-bua:) 7 pundinger i mai, to over 7 kg og et lass med flott ørret i alle størrelser, gjør at man ikke har lyst til å slutte med denne hobbyen med det første:).Vi takker for tilliten vi har fått av de mange dyktige og hyggelige bekjentskapene vi har fått de to årene vi har holdt på! Når man ikke får fisket så mye etter ørreten selv, så er det utrolig artig å følge turene til våre kunder og andre dyktige fiskere. Kjempestas å våkne til bilder av ørret og hyggelige fangstmeldinger.I år har vi vært så heldige å få vår egen HA-proff på Mjøsa:) Simen Vinjusveen har testet nye farger og mønster for oss, og har også tatt på seg oppgaven å teste en ny modell på 9cm. Han er en meget ivrig og dyktig fisker, som virkelig har satt våre wobblere på prøve! Ekstra artig var det at han fikk to pundinger!!på en testtur for for vår nye modell! Det lover bra! Gjennom vår konto på Instagram,har også fiskere utenfor Norge oppdaget HA.Vi har sendt wobblere til Australia, Canada, USA, Skottland, England, Sverige, Finland og Tyskland. I vår ble vi kontaktet av SCALE-magazine, et velrenommert fiskemagasin i Tyskland med over 100k faste lesere. De ønsket å presentere håndlagde wobblere fra byggere rundt om i verden, og ønsket å ha med oss i utgaven for juni! Under kan dere se resultatet:) Vi ønsker å være små, men artig å bli lagt merke til:)Nå som sommervarmen har kommet, blir det mindre tid til å lage wobblere. Nå skal fritiden brukes på å fiske Vi kommer fortsatt til å legge ut litt på denne siden når vi har noe, men kan ikke ta på oss å lage på bestilling lengre. Noen venter fortsatt på pakke i posten fra oss, og de skal vi selvsagt levere som avtalt. Vi takker alle våre kunder for en fantastisk start på fiskeåret, og ønsker at det skal fortsette som det har startet. Til dere som ikke har hatt fiskelykken med dere enda: HA trua:) Snart er det din tur Skitt fiske!
Følg de på instagram.
Flotte ørreter tatt av
Arild Falkfjell, Trond og Markus + Tor Erik Skjold:)
på HA-lures Simen Vinjusveen med en rå lyr tatt under sjøørretfiske, han kan også skimtes med en diger ørret i midten øverst.
Trond og Markus har nok i sine øyne verdens beste hobby.
Uten tvil flere som har glede av snekringa til gutta