Hokkaido er en av 4 japanske hovedøyer og er den nordligste. Den er rangert som 21. størst i verden Den dekker ca 22% av Japans areal. Strekker seg om lag 400 kilometer i retning nord–sør og om lag 450 kilometer i retning vest–øst. Mesteparten av øya består av fjell og åser. På denne øya kan man fiske ørret i mange varianter og laks. Det er i dette området Onimasu-serien har blitt utviklet.
Serien består av to type wobblere der Sawada Toshiaki står bak de som heter ONIMASU KAGURA som i dag består av 4 forskjellige wobblere.
- ONIMASU KAGURA 88S 19gram.
- ONIMASU KAGURA 88F 15gram.
- ONIMASU KAGURA 77S 12,5gram.
- ONIMASU KAGURA 77F 7,5gram.
ONIMASU KAGURA 88S 19gram kan fort få en betegnelse som «Mjøsbete». Fra april og ut mai da kan denne fort bli en vinner fra land i Mjøsa og andre sjøer der krøkle leker. Da kan store mengder ørret trekker nære land som gjør at kastevekten 19gram holder i massevis. Det er mange som er spent på denne og har steintrua på at denne bør være en del av fiskeskrinet.
ONIMASU KAGURA 88F 15gram. Kagura har en massiv profil, den er brei i forhold til lengde noe som gjør at den flytter bra med vann og ikke minst vil kunne vekke fiskens hugginstinkt fra lang av stand. Måten den ruller og wobbler på gjør at den fisker på fisk som kan stå dypt. 88F kom i 2023 og for noen så ble den faktisk en favoritt under laksefiske.
Fra en butikkmedarbeider:
88F er for meg den ultimate laksewobbleren på markedet, som førte til 0 kast med håndlaget wobbler i sommer. Jeg brukte den også mye til ørret der strømmen er for sterk til at jeg liker å twitche.
Her er den en video av 88F som jeg har filmet i bassenget vårt på kontoret. Og her ser dere tydelig det jeg mener med rull og wobbling og så kan man se at den får en tøff side to side gang ved jerking. Med en slik bevegelse mønster som vil den vekke oppmerksomheten til mye fisk. Må jo være spennende til pelagisk dorging, når en wobbler gjør så mye ut av seg. Spesielt når det er normal vanntempera tur.
ONIMASU KAGURA 77S 12,5gram. Dette er noe av det jeg vil kalle den mest spiselige lengden, vi er særs glade i å bruke wobblere imellom 6 og 8cm. Også for laksefiske så har jeg en følelse av at det er der man ønsker å ligge. I henhold til spesifikasjonen vil denne dykke ned til rundt 1,1 meter, så vil det jo være variasjoner i forhold til line bruk ol. En wobbler som går på rundt 1 meter har mange muligheter. Sjøørret, havabbor, ørret og laks er arter denne bør være aktuell for, men så skal vi huske på at denne er synk, det vil si at man garantert kan fiske dypere ved behov. En synk wobbler gir ofte litt større spillerom for en spinnfisker i forhold til en flyt. En flyt går der den går og ferdig med det, noe som er en fordel under dorging mens en spinnfisker ønsker litt mer variasjon og det får man i synk. Kastevekten er også for mange viktig og med sine 12,5gram er den innafor.
ONIMASU KAGURA 77F 7,5gram. Dette kan bli en dorgefiskers våte drøm. Med den rullende og wobblende gangen så vil denne vekke oppmerksomhet. Viktigheten med flyt under dorging er logisk. Man ønsker at wobblerene skal flyte opp under et stopp og ikke synke til bunnen og sette seg fast med det kaoset det kan medføre. Denne har en spes som sier ned til 0,9 meter. 0,9 er ingen fasit, for valg av line har mye og si og hvor langt bak båten den blir hengende. Selv om dette er dorgerens «våte drøm» så vil også spinnfiskere ha stor glede av denne. Dette kan bli en som øker snittet på fisken din rett og slett.
For Masakage serien ligger Masaki Masakage bak.
ONIMASU MASAKAGE 110F 16g og ONIMASU MASAKAGE SLIM 120F 10gram. er to wobblere som er flotte å dorge med. Disse ruller fint i vannet, den lille utfordringen med begge er lengden, de er for mange litt for lange rett og slett. Det skjer noe når vi bikker over 9cm da blir bruksområdet mye mindre.
Klart for Gudbrandsdalslågen og de som fisker mye der så er dette en veldig bra lengde. 11cm har også en god kastelengde.
Men og da mener jeg et stort MEN, det kommer en nå i slutten av februar som kan bli mer spiselig for oss her i Norge. Og det er ONIMASU MASAKAGE 90F med sine 11gram. Som skrevet så er vi nå på en lengde som er mye mer aktuell for mange både til ørret og laks. Skal man pirke litt så kunne den ha vært et par gram tyngre. Grunnen til at den er tyngre en 12cm slim er kroppsformen. Den er litt mer biffigere en slim modellen. Denne kan fort bli en dorges alternativ, både lengden, måten den går på og at den er flyt tilsier at denne kan bli noe for den type fiske.
Har dessverre ingen video av den på 9cm men jeg har laget på 11cm og man ser nok hva man kan forvente av 9cm og dette er slik jeg vil se det. Rull og wobbling og meget spennende bevegelser under jerking. Med rett stang her kan man fort få noen fantastiske opplevelser.
Farger er alltid et tema og det er ikke alltid Japan vil ha det som oss her på berget og det må vi bare akseptere. Nå sier jeg ikke at disse fargene er dårlige så langt derifra, men noen farger ville vi nok ha byttet ut.
I løpet av Mai så kommer det enda et produkt i denne serien og nå er vi over på det vi kaller sluk. Jigminnow kalles det i Japan. Vet kun lengde og vekt på dette og de to tingene lover svært bra. Når vi får mer info kommer den ut asap.
Onimasu begynte kanskje litt i feil ende for vår del. 12 og 11cm som var av de første blir for de mange litt langt. Når vi nå har fått 88-77 og 90 så begynner det å lukte fugel. Der det går stor fin ørret bør denne serien få en mulighet. Knall både til spinn og dorging.