Vinkling mot wobblerfiske.
Her er det tusen meninger, tanker og erfaringer og ikke minst bruksområder. Men en ting er 100% sikkert stanga er en av de viktigste verktøy vi har. Den skal hjelpe oss til å oppnå det ultimate innen fiske og det er lykke, fiskelykke. Mange måler lykke innen fiske på antall og størrelse, men mange har også dette med harmonien imellom fisker og utstyr. Før i verden fisket jeg mye laks med flue og da to-hånds fluestang. Gleden av å kunne speye som jeg liker å kalle det, men det heter vel å utføre et spey kast var stor. Jeg vet man ikke skal skryte i Norge, men jeg var faktisk veldig god på dette og med begge ender så om det var på venstre eller høyre siden så gikk det like bra. Det og kunne utføre spey var pure lykke. Harmonien imellom meg som fisker, stanga og lina var 100%. Selvfølgelig ville jeg ha fisk, men fader heller jeg koste meg så j******* med å gå og kaste. Når ting stemmer så fisker du også bra og da er det helt ok å gå ut av ei lakselv uten fisk. Jeg hadde uansett gjort mitt beste i sammen med det ultimale oppsettet for meg, den gangen.
En fluefisker er helt avhengig av at ting henger i sammen, snøreklasse med riktig stangklassifisering så er det jo litt smak og behag om du vil kaste med spagetti eller raskere. Når du så treffer med oppsettet så fisker man særs godt. Ei «billig» fluestang begynner på rundt 2000,- så går det opp til hele 13000,-. Normalt så legger vel en fluefisker imellom 3000-6000 tusen i ei stang, så skal det på snelle og line i tillegg.
Hvor er vi så i spinnfiskeverden. Nærmer det seg 2000,- så føler mange det bør være nok og ja mange ganger er det nok det. Det finnes gode stenger rundt 1000,- og opp til 2000,- men det finnes også svært gode stenger over 2000-3000-4000-5000-6000 tusen. Ettersom min erfaring rundt bruk av stenger blir lengre og lengre så er det ingen tvil om at det å klassifisere som de gjør i fluefiske også bør gjøres i spinnfiske. Man merker det, det sier bare klikk når man treffer. Stang, line, snelle og agn spiller samme melodi. Det er rett og slett den rette match og man koser seg glugg i hjel. Du vil garantert kose deg i mye større grad med ditt fiske når verktøyet stemmer. Du føler du fisker helt «rett» med dette oppsette og dette agnet.
Når du har ei stang som setter fart i en G-fix68 uten at du må løfte den langt i fra bunnen, da er du på rett veg. Under vårfiske vet jeg at det å nesten subbe g-fixen langs bunn er medisinen, men du må få den til og vibrere under de små løftene du gjør. Når dette sitter så vet du at du fisker riktig, du skjelver og har steintrua under hvert kast. Du vet selv at du fisker på best mulig måte ut ifra din preferanse.
Den ultimate spinnfiske stanga.
Og nå tenker jeg ikke på lengde eller kastevekt, kunn følelse og fiske er mye følelse. Jeg har hatt muligheten til å kjøre fisk på trollingstenger som er såkalt inliner. Det vil si at line går i stangemne og ikke utenpå i stangringer som er det normale. Ei bedre stang og drille fiske på skal du leite lenge etter. Her får du ekstremt mye hjelp under fighten. Tenk deg så ei inliner stang i en del i tja 9,6 fot, kastevekt 28g rask i actionen. Jo nærmere lina er stangemnet jo mer følsomt blir det, tenk når da line går inne i selve emnet, noe mer følsom stang skal du leite lenge etter. Nå er det dessverre også negative sider med inliner og det er prøvd på spinnstenger uten den store suksessen. Stenger som kommer i 1 del er uten tvil de beste stengene å fiske med og kjøre fisk med. Det er ikke uten grunn at USA nesten bare lager hele stenger, det er så enkelt at det er rett og slett det beste å fiske med.
LEGEND® XTREME SPINNING RODS
Veil.pris på denne stanga i Norge ville ligget på nesten 8000,- Den er helt makaløst å fiske med når vi er innenfor 7 fot + segmentet. 1 del og alt av komponenter er av det letteste slaget. Dette her er så følsom så du vil ikke tro det før du tester det ut. Eliten av spinnfiskere i Norge bruker slike stenger spesielt de som har kommet hit i fra øst. Denne til ørretfiske i mindre elver der man vil gå med en wobbler, denne under abborfiske med agn innenfor vektraten som er 3,5g til 14g. Nydelig til vibe, herlig til lettere jerkfisk og topwater.
- LEGEND® XTREME SPINNING RODS feature:
- Integrated Poly Curve® (IPC®) tooling technology.
- Advanced Reinforcing Technology™ (ART™).
- Taper Enhancement Technology (TET) blank design provides curved patterns for improved action with increased sensitivity.
- Super high-modulus SCVI carbon with FRS in lower section for maximum power and strength with reduced weight.
- High-modulus/high-strain SCV carbon with FRS and carbon-matte scrim for unparalleled strength, durability, and sensitivity.
- Slim-profile ferrules.
- Daiwa AGS Carbon Fiber Guides with Fuji KG Tip Top with Torzite ring.
- Fuji® SK2™ split reel seat for the ultimate in lightweight and sensitivity.
- 2nd Generation Xtreme-Skin handle provides unparalleled control.
- Kigan titanium hook-keeper.
- Machined wind check, handle trim pieces and butt cap.
- Two coats of Flex-Coat slow cure finish.
- 15-year transferable warranty backed by St. Croix Superstar Service.
- Designed and handcrafted in Park Falls, U.S.A.
Så hvis noe spurte meg om den ultimate stanga til fiske så ville det vært ei stang som er hel, har komponenter som gjør den så lett som mulig, stangringer som ligger helt inntil stang emne med splittgripp med et godt håndtak i butten. Om den er 7-8-9-10 fot blir ut ifra behovet ditt. Hvis jeg vet at det er en person som tar godt vare på utstyret så ville jeg også anbefalt et høyt karboninnhold. Slik er det jo ikke i Norge. De få som fisker med hele stenger er eliten av Norsk Sportsfiske, de har også biler og båter som gjør det enkelt å ta med seg. Der livet rett og slett er spissa inn mot fiske. Og de fisker som regel abbor eller gjedde. De velger hele stenger og av god grunn. Så finnes det også mange gode grunner for at ei hel stang er umulig.
Hvor står vi i dag?
I Norge har vi igjennom mange generasjoner skaffet oss den helt «rette» preferansen innenfor fiskestenger. De skal være lange og de skal kaste lengst mulig. Da får man mest mulig for penga. Denne generasjons preferansen setter ikke fiskeopplevelsen først. Jeg skal ikke være uenig at for 15-20 årsiden da man kun fisket med sluk og spinnere så var dette stenger som funket helt greit, men man må ikke glemme at tiden endrer seg og utviklingen innen det man har i enden av snøret har endret seg vesentlig. Det har ikke alltid valg av stenger. Vi er konservative i Norge, vi skal ha Idun ketchup og stabburets leverpostei. Det er det vi kjenner som trykt og godt. Slik er det litt inne spinnfiske også. Vi liker oss i konforsonen som vi selv har skapt, det er den vi kjenner og den vi kan. Men jeg tror at manger Sportsfiskere med en slik holdning går glipp av utrolig mye.
Mange husker nok BFT stiff 6 den gang den ultimate jerkstang, med kastevekt opp til 150g. Dette er ei stang man ikke ville ha fisket med i dag. Den er så stiv så det å kjøre fisk på den var helt håpløst. Det var ikke noen stangtupp som bøyde seg under et headshake, man følte hele stanga ble nappet ut av henna på en. Og her mener jeg mye av faren ligger, men tror man har funnet den ultimate stanga, men det utvikles og utvikles år etter år. Det som var helt perfekt for 15 årsiden er helt way off i 2022. Et eksempel er teleskopstenger. Mange har et veldig trøblete forhold til de som kastestenger men her har det vært en utrolig utvikling og som noen butikker har sagt når de har kjent på TRGR Four’s dette er jo teleskopstenger på et helt nytt nivå. Bakdelen er at du har blitt litt lengre i lukket tilstand. opp til 85cm. Det har vært en utvikling i Norge inne stenger, men vi har fortsatt litt opphengt i gammel morro. Laksestenger skal være 12-13-14 fot. Står langs land og må kaste langt så skal man ikke under 9 fot og de skal ha en halvaction. Mange bruker fortsatt monoline, ikke noe feil med det, men det å teste ut braid bør man ta seg tid til. Ikke bare på grunn av kastelengde, mye bedre bruddstyrke på tynnere liner men også forde den er stum, noe som gjør at du kan leke mye mer med agnet ditt. Og jeg er ikke helt med på dette med VM i lange kast, jo skal man fiske med agn som kun kan sveives rett inn så er det viktig men skal man fiske med en wobbler og ønsker å sette liv i den så vil du merke at kontakten med wobblere ved lange kast er dårlig, jo nærmere land du kommer jo bedre kontakt får du og da fisker du veldig riktig.
Når 1 del er best, hva er så nest best?
Når hel er best, er to-delt nest best. Jo flere skjøter på ei stang jo mer påvirker det actionen i stangen. Hver skjøt er stiv, det vil si at stanga ikke får den naturlige buen, buen avbrytes ved hver skjøt. Hvis man setter fiskeglede (harmoinen i mellom stang, sneller, line og agn) først så er det to-delte stenger som vil gi deg mest av det. Men og jeg tar det med en gang, det finnes stenger som er fra 4 til 6 deler som er utrolig bra, men her er jeg litt bestemt, man må våge å bruke fra 2500,- og oppover. Men på to-delt så kan man gå noen lavere i pris og få ei god stang. Transport lengden på 2 delt 7 fot+ ligger fra 110 til 128cm. 8 fot ligger på 120 til 140cm, 9 fot fra 140 til 160cm og bikker man 10 så er det fra 170cm og oppover. Mange mener det blir for langt og komplisert og ta med seg, men er det egentlig det? jeg mener mange velger bort utrolig mange gode stenger fordi transport lengden er for lang helt uten grunn. Hvis man satt fiskegleden først så ville man valgt å se mye mer på 2-delte stenger en det gjøres i Norge i dag.
Fluestenger er ofte fler-delte, derav de høye prisene. Kravet til ei god stang hos en fluefisker er stor, veldig stor. Og gleden av harmonien imellom fisker, stang, line og snelle er et must. Hvorfor er vi ikke i nærheten av dette inne spinnfiske? Jeg vet med meg selv at jeg opp igjennom mange ganger har funnet den ultimate stanga og har skrevet løp og kjøp, så våger man å teste ut andre modeller og merker så kjenner man raskt at dette løp og kjøp skulle man kanskje vært litt mer forsiktig med. Ut ifra kunnskapen jeg hadde den gang så var det selvfølgelig «riktig» men om det var riktig vet bare dere der ute. Setter man fiske og harmonien med utstyret høyt så skal man ta seg tid til å sjekke ut 2-delte stenger rett og slett.
Flerdelte stenger!
Her er det et stort marked i Norge noe vi også har fått føle, serien outback og stanga 83M-P4. Egist TZ er den stanga vi har solgt mest av og den er ikke billig, men du får også noe det råeste innen reisestenger. Veil.prisen på den er over 4000,-. Kjøperen er de som bruker mye tid på fiske, da det er et verktøy som virkelig leverer. Stanga er 67cm i nedpakket tilstand. 4 deler med en vekt på 110g noe som er lavt til å være en stang i dette segmentet. Kastevekt opp til 30gram. Det er en stor fordel med reisestenger og det er når de ikke er i bruk, altså under transport, utover det er det ikke noen store fordeler med de. Og mange vektleger å kjøpe ei stang som er knallfin når den ikke brukes. Så må jeg si at jo det finnes masse gode reisestenger som også er genailt gode under selve fiske men da mener jeg du bør koste på deg stenger i 2500,- hvis du skal ha mer en 3 deler.
Når fiskemetodene endrer seg så endrer behovet seg også. Wobblerfiske i Norge etter våre mindre predatorer har de siste årene skutt fart og det med god grunn. Det er flere fiskere som har gitt utrykk for at de rett og slett får mer fisk med denne metoden. I det med wobblerfiske så legger jeg inn at behovet for å twiche/jerke er et must. Da blir en 11 fot «spagettistang» med mono helt feil. Det vil også si at kastevekt også «mister» litt av sin målsetting. Kastevekten er ikke feil og agn du kun skal kaste ut og sveive rett inn stemmer ofte bra. Det er når du ønsker å legge inn ditt eget fiske ved å sette bevegelser i en wobbler ved bruk av Twich/jerk det klundrer seg litt til. For det å twiche en wobbler på 30gram kan våre utfordrende med ei stang som har kastevekt 30gram, rett og slett forde det er motstand i en wobbler pga. av skjea. Det vil si at ei stang som har satt opp med kastevekt 30g vil ha en «idealvekt» opp til ca 20gram til wobblerfiske.
Mange vil tenke at ei stang med kastevekt 30-35 er for kraftig uten å ta i a, men det kan rett og slett være en bommert. Ta f.eks stanga Bay Mix Ssd som har en kastevekt på 40gram 76M her vil man med en gang tenke at dette må være noe kraftige saker, men nei stanga har ei vekt på under 100g og er ekstremt lett og følsom. Kan du twiche/Jerke wobblere på 40gram, nei det vil den ikke håndtere, men en sluk/spinner i den vektklassen går bra. Skal man ha en wobblerstang så er denne perfekt, men da i vektraten fra 2 til 20-25gram. Skal du fiske mye med wobbler så skal du gå for stenger med fast eller x-fast action, dette er stenger som er meget gode og twiche/jerke med og i tillegg håndterer sluk og spinnere.
Mulig det blir komplisert, og det er egentlig ikke meningen. Utfordringen er at vi er litt forutinntatt ved valg av stenger. Vi liker å gå i det gamle samme sporene. Jeg sier ikke at det er feil, men jeg tror det sinker oss litt i utviklingen inne fiske. Fiske er mye mer en skjesluk på 20 gram eller spinner på 12gram. Og jeg vil nesten våge å påstå at wobblerfiske er bedre over tid enn reint sluk og spinnerfiske. 6-7-8-9 fot er lengder som passer til dette fisket der 9 er på de 9,5cm og 11cm innen spearhead Ryuki segmentet
7-8 fot mener jeg er det mest allround da til spearhead Ryuki opp til 80S. Det vil si at du fisker glimrende fra 3,8cm og opp til 8cm. Velger man en 8 fot (så lengde du er på Medium) så kan man også få dreis på 9,5cm og 11cm.
Ser man etter fast eller x-fast så er man på rett veg, og hver ikke redd for å teste ut braid fiskeline. Se deg ikke blid på kastevekt og la det bli fasiten, ei stang som tåler 30-35g høres kraftig ut, men du får utrolig mange delikate fiskestenger som tåler mye vekt og husk selv om stanga takler og kaste 30-35g vil ikke det automatisk si at den håndterer og leke med wobblere i den vektklassen. Twiche/jerke når du fisker oppstrøms vil kreve ei fast eller x-fast stang og er det ørret du jakter så er 7-8 fot den rette lengden.
Så skal jeg komme med noen utak. Er det er mye stein i ei elv så kan lengre stenger være smart for å kunne styre fisken, men det kan man også kompensere mye ved å bruke lange fortommer med Flourcarbon (hvis man fisker med braid) Hvis man liker å fiske med mono så må man finne denne som har minst stretch/minne. Da vil du oppleve å ha bedre kontakt med wobbleren, men det vil uansett ikke bli så gunstig som man braid.
Klart det finnes tider der lange kast er et must og det å kunne styre fisk i mellom stokker og steiner. I slike tilfeller vil lange stenger kunne være en fordel. Man for ofte spørsmål om ei stang takler div arter og vekter. Ei stang tåler «alt» så lengde du er flink til å bruke bremsen på snella. Men klart ei UL stang ikke er perfekt til gjeddefiske, da tiden det tar og få den opp blir alt for lang, men stanga «tåler» tåler det. Mulig jeg har rotet det helt til her nå, det jeg ønsker å si er vel at to-delt er det nest best vi kan fiske med i dette landet. Velger du 7-8 fot så har du et allround oppsett. Star det fast eller x-fast så er det også vegen mot et artig wobblerfiske. Skal du ha et godt opplevelse med fler-delte (4 deler og mer) ville jeg lagt minimum 2500,- i budsjettet. Går du ned på tredelt så er det mye fint i velge i rundt 2000,- segmentet.
Hvis vi ser på Vinstre som et eksempel. Når vi er ute i båt ligger vi uansett nære land. Mange tenker at i et slikt vann må man kaste midtfjords, det er rett og slett feil. Det vil si at ei 7-8 fot stang i det vannet er mer en langt nok. Det er viktigere at du går forsiktig langs land og ikke skremmer fisken, en å eksponerer deg å tenke at du må kaste langt.
Ser man på de filmene her så er det land land og land og det er det ikke noe mål med 9 fot stenger.
Selvfølgelig er det viktigste å finne seg ei stang som passer dit fiske om den er 6 fot eller 14 fot ja det betyr ikke noe for andre en deg selv. Og det er jo du som skal fiske og kose deg. Men jeg har sett på meg selv opp igjennom og fader eller, hadde jeg ikke vært så nysgjerrig så hadde jeg nok gått glipp av mye spennende. Skal du fiske med wobbler så tror jeg du vil tjene på å være open minded på to-delt og stenger i 7-8 fot klassen. Klart små bekker og små åer så holder det med 6fot. Tenk fast og x-fast, tenk generelt medium Light eller medium. Medium heavy kan ofte bli litt for tøft. Bli ikke skremt om stanga tåler mye mer en det du har tenkt å fiske med. Tenk heller på idealvekten i det du skal bruke den til. Har stanga en myk topp der ryggen kommer kjapt så er du i mål.
Glomma, Mistra, Renaelva, Begna, Femundselva, Nea. Alle disse elvene fisker du helt greit med 7-8 fot stenger.