Det er sesong nååååååå 🙂
Sjøørretfiske er for alle. Det er «enkelt» den er litt tilegnelig både fra båt og fra land. Og den smaker i tillegg veldig godt. Men for å ta det med en gang. Tenk FangogForvalt det vil si at du skal slippe de store fiskene ut igjen. Dette er individer som er viktig for fremtidig bestand. Så er det viktig å sette seg inn i de lokale regler. Det er litt forskjellig minstemål, det er steder som er fredet ol. Min anbefaling er at dere før dere stikker ut gjør er googlesøk slik at dere slipper å komme i en utrivelig situasjon litt ufrivillig.
Jeg er ikke den typiske stå å kaste på svaberget så langt som mulig fisker. Jeg liker meg i små viker og grunne områder med gjørmebund eller leoparbunn. Det vil si at kravet jeg har til utstyr retter seg mot ikke land for lange kast og jeg ønsker å kunne styre det jeg har i enden av snøret.
Snelle så kjører jeg 2500 Speaky med shallow spole. Jeg setter rett og slett på en trommel som har shallow, dette gjør at du kaster lengre med lettere ting.
Jeg kjører braid som hovedline på 0,12 så kjører jeg Flourcarbon fortom på ca 1 meter. Her kjører jeg en fløyelsmyk braid fra TailWalk og i mine øyne den beste flourcarbonen på markedet fra Darts AB. Jeg bruker fra 0,22 til 0,28 mm på flourcarbon, kommer helt ann på wobbler størrelsen.
Av stenger så kjører jeg lengder på 7 tallet. Og de skal ha fast eller ekstra fast action rett og slett fordi jeg ønsker stenger som er gode å twiche og jerke med. Her er det to knallstanger til gode priser.
Velger du et oppsett som er tilnærmet likt vil jeg garantere at du vil ha muligheten til å fiske «riktig» slik som jeg definerer som riktig.
Detter stenger med det rette knykket for det fiske jeg liker. De gir meg i sammen med snelle, spole og line muligheten til å kaste wobblere ned til rundt 2,5gram og opp til det jeg trenger for mitt sjøørretfiske.
Midt vinters bruker jeg ofte litt skape farger men nå og utover blir det mer og mer naturtro farger. Jeg fisker skjeldne der det er dypere en 3 meter. Liker meg helt fra rundt en halvmeter og ned til rundt 2 meter.
Av wobblere så har jeg fått noen favoritter, mye av grunnet til at de blir en favoritt er at jeg kan styre mye av hvordan de beveger seg i vannet. Jeg vil på en måte tvingen fisken til å ta.
Schwan er en wobbler jeg virkelig har lært meg å like. Den gir mye av seg selv og jeg kjenner alt den foretar seg. Ikke mist kan jeg fiske sakte på grunt vann men lange spinnstopp. Vekt 4,1g og lengde på 5,8cm. Denne kaster man greit langt med og den kommer med single kroker.
Realis Rozante er en annen fantastisk wobbler og leke med. Denne er lydig i forhold til hvordan du beveger stangtuppen din. Kommer i 77mm og 63mm begge er geniale wobblere.
SpearHead ryuki er en annen favoritt. Lengde fra 35mm og opp til 70mm er mine favoritter. De mindre på shallow områder og de lengre der det er litt dypere og litt lengre kast kan være en fordel. Her har dere et knippe av mine favoritt farger. Disse har jeg ofte i alle de størrelsene jeg trenger under mitt fiske.
Så her jeg en liten «hemmelighet» og det er tetra works jig. Som oftest bruker jeg 10-12gram.
For en tid tilbake lagde jeg en liten film der jeg snakker litt om hvordan jeg legger opp ting som kan ses her.
Hvordan tenker jeg. Det jeg aldri gjør er å gå rett ned til vannkanten og begynne å fiske, jeg står godt inne på land når jeg tar de første kastene. Mye stor ørret kan gå svært nære land og søke mat og de skal du ikke skremme.
Over her kan dere se et kart utsnitt fra Gulesider kart, en side jeg bruker veldig mye for å finne nye plasser. På et kart litt lengre ned finner dere 7 plasser avmerket. Se om dere kan finne ut de 7 plassene jeg ville ha valgt og fiske før dere ser på min fasit. Dette er et veldig klassisk område, områder jeg liker å fiske i. Her er det ikke langr kast og tunge sluk her er det jakt og finesse fiske som gjelder. Smyge seg frem både langs land eller i båt. Fisker jeg fra båt som begynner jeg alltid å fiske et godt stykke unna der jeg tror fisken er. Kjører jeg mitt opp i plassen kan jeg fort skremme fisken.
Hvis det er litt vind så legger jeg meg alltid slik til at jeg drifter inn i mot plassen jeg ønsker å fiske av. Selv med elmotor i front velger jeg den strategien. Rett og slett for å slippe å lage noe lyd. Tenker også litt på solen, slik at jeg ikke skyggelegger området jeg ønsker å fiske av. Når jeg fisker sjøørret så er jeg aktiv, jeg bruker ikke mye tid på sammen plassen, er det fisk så tar de som regel. Litt andelenes er det hvis jeg fisker områder jeg mener fiske er mer aktiv langs land da kan jeg fiske av en plass i 20-30 minutter for så å ta en pause og fiske av samme plassen igjen i 20-30 minutter. Men i disse vikene fisker jeg «kjapt» over. Så kan jeg finne på å dra tilbake etter noe timer da floa kanskje har endret litt av forutsetningen.
Jeg bruker aktivt flo og fjære. Jeg ønsker å fiske mest mulig opp mot flo og litt over flo og faller floa inn mot kvelden så er det håp. Ingen tvil om at sjøørreten bruker floa og ikke minst «mørket» for å fore seg opp. Så er jeg opptatt av vinden og da spesielt de 5-6 dagene før jeg stikker ut. Det vil kunne fortelle meg om forventet vannstand og hvor fisken kan forvente å stå. Så er jo også vinden for fiskedagen av betydning, blåser det mer en 7 sek meter fisker jeg på plasser som ikke er så vindutsatt. Er det 6 eller lavere så bruker jeg å velge plass ut i fra flo og fjære og de siste 6 dagers vind.
Tilbake til kartet og nå har jeg merket med tall der jeg ville ha brukt tid.
1-2-3-4 er veldig like. Her er det innerst i vikene som gjelder. Ørreten har fort for å sige inn i slike områder spesielt hvis det er gjørme bunn eller leopardbunn. I slike biotop er det ofte mye mat.
Plass 5-6-7 er plasser det vil bli strømninger når vannet synker eller stiger og med opp flo så vil slike områder være giftige. Plass 5 kan være en slik mer patruljerende plass så på duppen der kunne være en plass jeg fisket i 20-30 minutter for så å ta en pause. Samme med plass 6 og kanskje litt på 7 eren. De andre villet jeg ha fisket av og vært ferdig med de.
Hadde du mange riktige ? 🙂
Husk nå at dette er min erfaring og langt i fra fasiten. Det jeg føler for dere som vil fiske sjøørret på en litt annen måte en tunge sluk så er det mudd (gjørmebunn) eller leopardbunn. som man bør leite etter. Fiske opp flo og litt over eller kveld. Tenk på hvordan du eksponerer deg, tenk som en jeger. Det er grunt, det kan være klart vann er det i tillegg vindstille ja da har du alle odds i mot deg hvis du valser rett ut. Og som jeg sier litt om i filmen lær deg å lese land, det vil gi deg mye informasjon om hvordan det ser ut under vann.
Det er bare å spørre/kommentere om der er ting dere lurer på eller om det er ting dere er enig eller helt uenig i.
Det er en stangserie som er helt rå til dette fiske med den er dyr, må opp i rundt 5000,-
LIGHTGAMER TZ er helt magisk til dette fisket. Her har de pakket inn alt av det dyreste du kan få tak i.
his rod series is specialized rods for saltwater light game using small plastic worm, small jigs, small plugs, one of the famous saltwater shore anglers in Japan.This rods also good for catch small rockfish, mackerel, horse mackerel, seabass, eging, and almost all of the light game of saltwater shore fishing.Light Gamer TZ is also equipped with high elasticity carbon material and sensitive rod tip, titan guide frame, and Torzite guide ring. Balanced grip design helps with nice handling.