Wobblerfiskets utallige muligheter
Ting kan ved første øyekast virke veldig likt ikke minst når du ser det henger i butikken. Hva betyr S hva betyr SP hva betyr F.
S = synk. Innenfor det igjen kan det være SS slow sink og HS heavy sink.
SP = suspending. Den er som regel flyt, men oppdriften er minimal. Det vil si at i et spinnstopp blir den stående i vannlaget eller flyter sakte sakte opp.
F = flyt. Den har normalt grei oppdrift så i et spinnstopp vil den flyte opp mot overflaten. Du har også SF som er sakte flytende, da nærmer vi oss egentlig SP.
SP og F er det som blir mest brukt til dorging (er når man henger redskapen etter en båt med fremdrift) av helt naturlig årsaker. Må man stoppe og ro, eller stoppe opp med motoren så er det greit at ting flyter opp og ikke synker ned. Synker det kan ting fort sette seg fast i bunnen og det kan det bli kaos av. Dette gjelder spesielt i sjøer/vann som ikke er alt for dype. S kan kjøres i større dype sjøer. Spinbait er et eksempel på det. Brukt mye på Mjøsa og Storsjøen – og spinbait synker.
Og få en wobbler til å bli flyt, suspending eller synk er ikke bare bare. Her skal ting stemme i sammen. En wobbler som er flyt med et sett kroker, kan plutselig blir SP hvis man setter på litt tyngre kroker. Størrelsen på skjea opp i mot størrelsen på kroppen av wobbleren. Her kan man selv leke seg litt i forhold til hvilket behov man har. Et annet triks er å bruke litt blytrå rundt krokskaftet, da kan man endre egenskapen til wobbleren. Så skal man passe seg for å putte på for mye, for det kan endre bevegelsesmønstret til wobbleren. Både hvordan den beveger seg ved rein innsveiving og man kan endre måten den beveger seg på under jerking, som betyr å sette bevegelse i agnet ved bruk av stangtuppen.
For meg er wobblerfisket det råeste.
Hvis jeg skal si litt om mitt eget fiske så er wobblerfisket det jeg liker aller aller best. Frem til 2007 fisket jeg kun med flue, så skjedde det noe under en gjeddefisketur der jeg fikk føle viktigheten av å kontrollere og kjenne agnet jeg fisket med. Det var jerkfiske etter gjedde jeg var med på da. Wobblerfisket er i mine øyne det mest effektive du kan bedrive over tid. Klart det finnes perioder i elver og sjøer der det kan umulig med wobbler, men «all over» er wobblerfisket meget effektivt. Jeg merket at fluefisket ble litt for ensformig for meg. Det var å få lagt flua på rett sted og la den drive nedover, eller i stille vann. Legge den ut og håpe fisken tar.
Med wobbler kan du jobbe mye mer selv, du kan selv styre om du vil fiske sakte, raskt, raskt grunt sakte grunt. Om du vil at den skal gå «side side» eller om du vil at den skal gå opp og ned. Hvor lenge den skal henge. Du bestemmer spinnstopp lengden, ja du er mye mer delaktig i ditt eget fiske.
Undervannsfilming er en genial måte å lære på.
En wobbler har et reaksjonsmønster ut i fra hvordan den blir fisket. Sveiver du rett inn så går den rett inn, stopper du så stopper wobbleren også. Så bruker man stangtuppen til å påvirke wobbleren. Når du beveger stangtuppen så beveger wobbleren seg også. Og det er her dette med braid (stumline) og ei stang med rask action kommer til sin rett. For du vil at wobbleren skal bevege seg når du beveger stangtuppen, og er stanga for myk og du f.eks. bruker line med mye minne så går det ikke an å få til alle disse bevegelsene i wobbleren.
Tre eksempler innen for Tide Minnow serien.
Disse tre under har kan se veldig like ut når du ser de henger i butikk. Nå skal det sies at 140 Slim er tynnere i kroppen, men utover det så er det lengde man kan skille de.
Tide Minnow Sprat
En wobbler med en stor rasselkule noe dere kan høre i snutten. Den er også slow flothing. En wobbler som er fin og dorge med, da den begynner og bevege seg i relativt lav fart, i tillegg tåler den høyere hastighet. Den henger i spinnstoppet, eller mer riktig den flyter sakte opp, derav betegnelsen SF. En utrolig allsidig wobbler som passer like godt til dorging som til spinnfiske. Wobbleren har en rull samtidig som den wobbler. Det vil si at den har en dobbelt effekt. Den skyver vann sidelengs (wobbling) og den gir en flott silhuett (rulling). Det gjør at den fisker på fisk som står i samme vannlaget og fisk som står under. I tillegg har du rasslekule som gir den en ekstra dimensjon i å tiltrekke seg oppmerksomhet.
Tide Minnow Lance
Veldig lik i utseende som Spraten, men her har du en helt annen wobbler. Denne synker og her trenger du mer fart for å få den til å bevege seg. En wobbler som ikke egner seg til dorging der man ror, hvis man ikke ror fort. Man må også være litt hissigere i stangupp-bevegelsen får å få den til å gå «riktig». I mine øyne en wobbler som egner seg godt til dorging der farten er opp i mot 3 knop og over i områder der det er dypt. Denne har som Sprat rasselkule. Selv om Sprat og Lance ser like ut så er det en stor forskjell slik jeg ser det. F.eks. til laksefiske i litt stri elv ville jeg ha gått for Lance, som rett og slett tåler mer fart.
Tide Minnow Slim
En meget delikat wobbler som er SP. Det vil si at den blir stående i spinnstoppen. Denne skiller seg ut i form av mye tynnere kropp. Denne har også en rasselkule, og er i forhold til Sprat og Lance, mest lik Sprat. Mye av det samme bruksområdet, men den er slimmere rett og slett – som noen ganger kan ha stor betydning. Kommer litt an på hva fisken har av tilgang på mat. Denne sklir lett og fint igjennom vannet og er en glede å fiske med.
Det kan se likt ut, men det er bare utenpå.
Wobblerfisket er rått rett og slett. Du har utallige muligheter til å påvirke ditt fiske på mange måter. Bruk av forskjellige type wobblere er en ting. Det andre er hvordan du selv velger å fiske den. Det er svært mange muligheter som du kan dra nytte av under et slikt fiske. Lett jerk, normal jerk og tøffere jerk vil gi wobbleren forskjellig bevegelsesmønstre – noe som kan ha stor betydning for fisket for dagen. Jeg har hatt stor glede av mine egne pooldemoer, derfor har vi også investert i en egen pool for å kunne videreføre den muligheten jeg hadde tidligere i Villmarksbutikken på Jessheim. For meg er det utrolig lærerikt noe som gjør at man kanskje kan komme med gode fornuftige anbefaleringer både til butikk og sluttkunde.
Denne filmen var egentlig starten på alt, der virkelig fikk føle hva wobblerfisket kan gi av opplevelser.