Et unikt fiske.
For ikke alt for lenge siden hadde vi besøk av Asgeir fra Sporten Beitostølen og vi hadde med oss John Richard Rolseth som guide. Målet for oss alle fire var fisk til Asgeir. Å med en god guide og en rå ørretfisket fra Beitostølen kunne det vel ikke gå feil, eller ?
Spinnfiske blir større og større.
Ørretfiske på Mjøsa har stort sett vært bedrevet av trollere, dreggere eller dorgere. Noe som ikke er så overraskende da vi snakker om Norges største innsjø. Nå har det nok vært litt spinnfiske tidligere også men de to-tre siste årene har dette fisket blitt bedrevet av flere og flere, noe som er utrolig positivt i mine øyne, det er ikke hverdagskost at det vokser frem et nytt type fiske i Norge.
Når vi bli flere oppstår det ofte situasjoner ikke alle er så glad i, derfor er det svært viktig at vi alle viser respekt for hverandre. Det finnes trollere/dorgere/dreggere som har kjørt den samme ruta i 20 år og fortsatt bør få gjøre det. En spinnfiskere har et mye enklere oppsett og kan enklere flytte seg, avslutte fiske for en liten periode. Så håper jeg også at trollere/dorgere/dreggere kan vise en viss forståelse for at vi ikke er utlærte over natten. Målet må jo være at vi alle koser oss med fiske, det bør jo være målsetningen til hver enkelt uansett metode.
Med mye nye flere fiskere følger det et ansvar og det er å vise måtehold. Vi skal ha i bakhode når vi kaster et agn ut i Mjøsa så er vi med å forvalter en forvaltning vi skal ta på alvor. Å slippe ut stor villfisk kan være en av de tingene vi bør tenke på. Men for å bare ha sagt det. Selvfølgelig skal alle kunne ta seg en fisk eller to til mat, men vi bør tenke forvalting.
Vi bør ikke fylle fryserne for så å kaste fisken fordi den har ligget for lenge. Jeg skal ikke være noe moralens vokter og jeg har selv mye å lære, men det er viktig at vi tenker oss om, setter oss inn i hvordan utføre C%R på en god måte. Vi bør alle vise hverandre respekt å vi bør alle unne hverandre fiskeglede.
En riktig sportsfiske i Norge vil være en fordel for alle parter. Det kan ikke være slik at en teknikk er den eneste rette og alt annet er en plage. Vi har også et ansvar å ta med oss søppel og lignende. Fisker vi fra land eller båt så kaster vi ikke søppel rundt oss å lar det ligge.
Vi i Pikewallis bruker Mjøsa mye. Både gjedde, abbor og ørret har vært arter vi har fisket etter de siste årene. Mjøsa har gitt oss noen fantastiske fiskeopplevelser, der ørret på over 6kg, gjedde på over 14kg og abbor på over 1,6 har tatt våre agn. Det er ikke mange sjøer man kan oppleve dette. Artene levere i en skjønn harmoni side om side. Ørreten har lært seg å passe seg for gjedda. Gjedde tar ofte de enkleste byttene (som ikke er ørret) osv. her har alle funnet sin plass. Mjøsa har også et unikt isfiske som samler utrolig mange mennesker når isen ligger trykt.
Lenaelva.
Etter som pikewallis er storbruker av Mjøsa har jeg og Kristin tenkt mye på hvordan vi kan bidra igjennom Pikewallisfriluftsliv A/S. Jeg skal ikke begi meg ut på noe rundt settefisk/ikke settefiske i lågen det kan jeg alt for liter om. Det vi har gjort er å la oss begeistre av jobben som legges ned i Lenaelva av Lenaelvens Fiskerforening.
Jeg har snakket mye med Terje Håkensbakken og jeg har snakket med Per Erik Halvorsrud om hvordan vi kan være med å hjelpe de med jobben som legges ned. Det vi har blitt enige om er at PikewallisFriluftsliv skal være med å sponse premier til fiskebørsen, en børs som er viktig for å kunne ha en viss oversikt over fisket i elven. Så kommer vi til å være med å filme mye av fisket og jobben som legges ned i elven. Men det aller første som skjer, det er at jeg skal opp å snakke litt med Per Erik om Lenaelva og den liv. Dette vil selvfølgelig bli filmet så flere en oss kan bli kjent med denne elven som renner ut i Mjøsa i Totenvika. For dere som vil lese litt om denne elven så er det fult mulig å finne de på facebook
De har også en fin hjemmesiden
Vi gleder oss veldig til praten med Per Erik for oss blir det spennende å lære mer om betydning av Lenaelva som en gyteelv for Mjøs bestanden, hvordan de jobber med tilrettelegging av gyteplasser, om harrfiske i og resten av fisket i elven. Så her håper jeg vi kan være med å løfte frem jobben som legges ned for at vi i fremtiden skal kunne ha et bra fiske både i elv og i Mjøsa.