Vi tar for oss jerkagnfiske.
For dere som følger oss på pikewallis så har dere mulig lest denne om overflatefiske etter abbor
Denne gangen tenkte jeg å komme meg litt ned under overflaten. Det er flere typer agn man kan bruke der.
Jeg vil ta for meg disse tre. Jerkbait som er den mest brukte fra min side. Så er det crank som ikke er så kjent her til lands så har vi rattle eller vibrasjon agn.
Jerkbait
Crank
Rattle
Jerkbait er det jeg har fisket mest med og fått desidert mest fisk på. Men jeg kommer til å bruke mer tid på både crank og rattle/vib agn i 2020.
Jerkbait i Norge er synonymt med et agn uten skje som man selv på sette i riktig bevegelser med stangtuppen. Det er spesielt gjedda som blir fisket på den måten. Jerkagn er mer en det. Det er wobblere med skje som ofte er smale i kroppen som gjør at de stikker side side når man rykker inn agnet. Side side, opp og ned eller hit og dit. Det finnes utallige mengder jerkbait som man kan fiske på forskjellige måter som igjen gir forskjellige bevegelser.
Daiwa Prorex Diving Minnow DR
Det er som skrevet et stort utvalg og større virker det og bli. Dette er et fiske som er på veg opp og frem i Norge. Det er to grunner til det. Det blir mer og mer folkelig å fiske abbor med jerkbait og ikke minst, ørretfiskerene har virkelig fått øynene opp for dette fisket. Og det fungerer som fjell.
Her kan dere se 4 eksempler på dette med ørret og jerkbait fiske.
Det var en liten avsporing men en viktig sådan. For er det ting som funker på ørret så er det ikke lang veg til butikkvegen. Så det er nok litt derfor vi ser et økende utvalg innen jerkbait . Men det er jo et fet hvorfor ting blir som det blir, det viktigste er at vi rett og slett får mer å «leke» oss med.
Som skrevet tidligere så er et jerklbait i denne størrelsen ofte smal i kroppen. Det er også veldig fiskelik i formen. Under her kan dere se Mr. Adachi og Aaron Martin snakke om realis jerkagn serien.
Her kan dere se litt mer om hvordan man jobber med et jerkbait
Man snakker om og få fisken til å se skadd ut under jerkfiske. Og dette er nok ikke lang i fra sannheten. Den skiller seg kjapt ut fra en agnfisk stim, når den kommer med en relativ urasjonell gange. Hit og dit opp og ned. Og som oftest tar fiske det «enkleste» bytte. Om man bruker haspel eller trigger er i mine øyne en smak sak. For min del så bruker jeg mest haspel på de mer lette jerkagnene, opp til rundt 7-8 gram. Når man bikker denne vekten synes jeg det å fiske med en spinn/trigger er det beste. Dette blir uansett en smakssak som ikke har noen stor betydning for selve fisket og fangsten. Men å kaste med spinn/triggger med veldig lette agn synes jeg ikke noe særlig om. Så haspel er det som er mer et allround oppsett for dette fiske.

Skal man fiske mye jerkagn så ville jeg tenkt litt på stanga man skal bruke. Den bør være stiv nok til å kunne få jerkagnet til å gå «riktig» Så bør den ikke være for lang. Midt på 7 fot treet er lang nok. Så rundt 7 fot er i mine øyne en passe lengde. Det som er viktig er å ha et oppsett som gjør at du får jerkagnet til å følge de bevegelsen du gjør med stangtuppen. Her skal du snakke med din lokale fiskebutikk, de bør kunne gi deg de tipsene som trengs for å velge rett utstyr. Line så er det nok mer blandet. Jeg bruker braid, mens andre liker å bruke «stum» flourcrabon eller mono. Med ei «stiv» stang og braid så har man et oppsett som gir en ekstremt god følelse under fiskes. Når man har et oppsett som responderer så kjapt skal man tenke litt på mothugget. Det må ikke bli så hardt at man drar alt av agn ut av munnen på fisken. Men jeg vil uansett anbefale braid med en 0,26 fortom, eller en micro fortom vis det er mye gjedde i område.

Fra helt innved land til en 7-8 meter bruker jeg som regel jerkagn etter abbor. Selvfølgelig kan det være dypere hvis man finner stimer som jager pelagisk. Men jeg sikter meg inn på dybder ned til rundt 8 meter.
Jeg pleier å kaste nesten helt oppe på land for så å jerke meg utover. Begynner da med stangtuppen opp for så å senke den mer og mer ned etter som det blir dypere. Grunnen til å fiske med denne stangføringen er for å følge bunnen på best mulig måte. Dette er et fiske jeg anbefaler alle å teste ut. Det er utrolig gøy. Jeg husker godt en tur på Mjøsa, vi hadde 70-80 abbor på jerk. Stemningen i båten var elektrisk. Av de 70-80 abborene fikk jeg 6 stk. Kun 6 stykker. Men det var gøy uansett.
Som i så mye annet fiske så skjer mye av huggene i spinnstoppet. Da er det viktig å være på hugget. Små små jerk 1 til 3-4 ganger for så ha et spinnstopp. Finn dine egen fiskemelodi og finn ut hva som funker best.






Tapp- tapp pause. Tapp pause. Tapp, tapp, tapp pause, tapp tapp tapp pause. Tapp tapp kort pause tapp tapp lengre pause.
Dette er et fiske som funker på flere arter. Asp, abbor, sjøørret, ørret, havabbor. Det er ikke komplisert, du vil lære deg dette utrolig kjapt hvis du gir det en mulighet. Og det er skit morro. Her er det bare muligheter og ingen begrensinger. Tapp tapp tapp pause, tapp pause tapp tapp liten pause tapp. Pang å så sitter den der. Bruk din lokale butikk til hjelp. De sitter med kunnskapen som skal til for at du skal få oppleve et godt jerkfiske etter våre mindre predatorer.

Når det gjelder lengde på agnet så ligger det fra rundt 5 cm og opp til 12-13 cm. Jeg liker å ligge fra rundt 5cm og opp til rundt 10cm. Føler det er et veldig grei størrelses spekter. De jerkagnene som går dypest jobber seg ned til ca 3- 4 meter. Hvor dypere de går jo større skje er det på de og mer motstand gir de, og kravet til power i stanga økes.
Så godtfolk når tiden kommer, ut å jerk etter våre mindre predatorer, orker man ikke å vente så er sjøørreten en art som man kan lure under slikt fiske.
Her kan dere se en liten jerkagnfiske film etter sjøørret. Her jobber jeg mye med stangtuppen opp etter som det er grunt i det område jeg fisker.