Jeg har skrevet det mange ganger, høsten er kanskje den tiden der fisket er på sitt beste i mine øyne. Fiskene er ofte i meget god kondisjon og med god kondisjon kommer ofte styrken til fisken.
Herlige fighter,knalltøffe hugg og man kan komme borti de riktig store gjeddene. I mine øyne er dette en kombinasjon som gir meg desidert mest fiskeglede. 

På høsten siger gjeddene inn på grunnere vann men ikke så grunt som på våren og ikke så langt inn på grunnen. De oppholder seg ofte i områder ned mot dypere vann, men da kan også i visse vann finnes helt ned i mot 30 meter.
Det er to metoder jeg benytter meg av under høstfiske, det er jerkfiske og det er fiske med gummibeten. Begge deler kan gi utrolige bra fangster i tiden vi går inn i. 

Hvis jeg skal si litt om jerkfiske først så er mitt favorittvann steinsfjorden, det er som skapt for jerkfiske med masse flotte kanter og store områder med «riktig» dyp. Det er sjeldent man fisker noen grunnere en 3 meter på høsten. Den beste jerkdypden mener jeg ligger i mellom 3 og 6 meter. Når det blir dypere en dette går jeg som oftest over til gummi.
Når jeg jerker på høsten bruker jeg ofte store beten og i min verden er det fra 16-17 cm og oppover, en real munnfull altså. Det som ofte også skjer på høsten er at vannet blir klarere (hvis det ikke kommer noen realle regnskyld) alger og lignede dør. Dette gjør at jeg ofte bruker beten som har en naturlig farge, farger som rett og slett ligner på agnfisken man finner i vannet.
Klart det blir aldri feil å prøve noe som avviker men generelt vil jeg anbefale å bruke naturlige farger. Jerk i et normalt tempo, ikke noe ekstremt fort og ikke ekstremt sakte. Men å variere er viktig. En par tre jerk så la den henge litt så et jerk så henge litt igjen og så kanskje tre, fire jerk for så å henge litt igjen. Før man sklir inn på en grunntopp/område fisk av kantene først.
Åsa er et veldig godt eksempel der grunnen kommer veldig brått. Viktig at man da kaster av kanten slik at man ikke skremmer fisken som kan stå i de områdene. 

En ting som er viktig å huske på når tempen synker i vannet det er at huggeperiodene blir mer intensive. Tror nok mange ismeitere vil si seg enig i det. Det kan være stille i noen timer for så å pipp/bjelle i alle nappvaslerene. Det samme opplever man under høstfiske. Det kan i bra områder virke tom, men så plutselig kan det virke som hele området er full av fisk. Så hver tro mot de stedene du tror/du vet det står fisk på. Jeg har hatt en tendens til å flytte meg mye under slike forhold å det kan rett og slett gjøre at jeg mister de bra periodene. Så prøv å vær tålmodig det kan være nøkklen rett og slett, og en ting til som er veldig viktig men som er veldig vanskelig. Når man har fått en 3-4 fisk i et område og det slutter å hugge, hold på en havtime til.
Det er rart med det, men kan være at ei større gjedde bruker litt lengre tid og det kan være at en stor kommer inn i område som gjør at de litt mindre stikker av. Klarer man dette tror jeg man kan oppleve å få mer fin fisk en de som «gir opp» en plass fortidlig. Hadde et godt eksempel i våres da jeg og Knut var i jerket i en elv. Vi fikk litt fisk men så slutta det å hugge, Knut lurte på om vi kunne bytte plass, men da sa jeg at viss vi nå tørr å utfordre tålmodigheten litt så kan det være vi får en stor en og ikke alt for lenge etter smalt det til hos Knut og vi vet begge at dette var en stor fisk selv om vi aldri fikk den opp. Så tørr og hver tålmodig.

Når man skal fiske enda dypere går jeg over til gummibeten og i disse tilfellen bruker jeg mye ekoldd. Der det er angfisk langs bunnen står det ofte gjedde rundt. Og er det mye agnfisk i område kan det stå mye stor gjedde i et område. Har har bulldawg vært for meg det mest suverene bete, super magnum og magnum. Magnumen er nok den som har gitt meg mest.
I visse sjøer jeg fisker kan det stå mye stor gjedde tett i tett og det har blitt diskutert hvilke størrelse man da bør bruke på bete. Mange mener da at mindre beten er det beste, selv om det kanskje er det totalt motsatt av hva man skulle tro. Gjedda er vel kjent for å bruke minst mulig energi på å få mest mulig mat, og det er nok sant og derfor kan det være smart å bruke mindre beten til tider. Man kan se andre rovdyr fighte om maten. Se f.eks på måken, hvis en får tak en en matbit den ikke klarer å svelge med en gang kommer det flere til å begynner å jage den stakkaren som har noe i munnen. Mange mener at dette også er tilfelle med gjedder også.
Det kan bli en real fight om maten og da vil enerigen de bruker på å få i seg et stort bete bli mye større en å fange flere små som de svelger rett ned. Jeg synes å merke at det faktisk kan stemme, det er til tider veldig smart å gå ned på størrelse hvis du vet det står mye stor fisk tett.
Så i år kommer jeg til å bruke mye Jeff Boggs swimbait i sammen med bulldawg super magnum for å prøve å få litt svar.
Når det gjelder farger så kan man jo lurer på om de uansett ser noe på 30 meter, ikke vet jeg men sannsynlig vis ikke men kommer man opp på 15-10 meter og vannet er klart er jeg ikke i tvil om at fargen har noe å si. Og da ville jeg gå får litt mer fargerike beten.
Når man fisker så dypt er ikke huggperiodene så markante, det virker som man kan få fisk uansett tid på dagen. 

Hvis det er noen spørsmål så bare kom med de. Og har du egene efaringer som kan hjelpe andre rovfisker i forhold til høstfiske så del det med deg.
Jeg skal legge ut noen bilder etterhvert av jerkbait og gummibeten som bør passe